توضیحات :
تحقیق در مورد کاریکاتور 20 صفحه در قالب Word
بخشی از متن :
کاريکاتور به چه معنا مي باشد ؟
کاريکاتور ارائه تصويري است که از اشخاص و اشياء که در آن صفات و خصوصيات فرد يا شئي به نحوي مضحک ، اغراق آميز و غير طبيعي به تصوير در آيد . البته ممکن است تنها يک طرح تمثيلي و کنايه اي باشد با اين هدف که به جاي خنداندن بيننده وي را به تفکر وا دارد .
آنچه که از کلمه کاريکاتور بر مي آيد اين است که يک اثر کاريکاتور معمولا مقداري تخيل و اغراق را در خود آميخته دارد و مهم تر از آن اين است که در بيان هدف خود از اصطلاحات روزمره و عامه به همان شکل متداول بهره مي گيرد . شايد اولين کاريکاتور ها در زمان هاي بسيار قديم به وجود آمده باشد . اکثر تاريخ دانان نيز همين عقيده را دارند و به نظر آنها انسان ابتدايي اشکالي را مانند ( گاو ) با طراحي ساده و اغراق آميز بدون شناخت کاريکاتور رسم مي کرد . نقابهايي هم که براي ترساندن يا خنداندن ساخته مي شوند جزء کاريکاتور محسوب مي شوند ، در هنر باستان کاريکاتور لحن جديدتري به خود مي گيرد و کم کم هويت مي يابد مانند کاريکاتور امپراتور کاراکالا که در موزه ايگنون نگهداري مي شود همه هنرهاي عصر باستان که در آن ها اغراق توام است ولي گوياي اين نيست که آنها از مالک فقط به دليل شوخي و خنده استفاده مي کردند و نمي توان آنها را يک کاريکاتور دانست . چرا که در پشت همين اغراق ها خصوصيت باطني افراد را به نمايش مي گذاشتند . مثل معروفي راجع به اين پديده در بين رومي ها وجود دارد که مي گويد :
« ماسک خود را بگذار تا بگويم که هستي »
معني کاريکاتور : کاريکاتور يعني گفت و گوي تمدن ها
هدف کاريکاتور : بيان کردن مشکلات ديدگاه هاي شخصي و شايد هم بشود گفت جنگيدن با گروهي که حرف منطقي نمي زنند شايد هم دفاع کردن از مردم در مقابل موانع و مشکلاتي که در برخي موارد خود مردم هم آنها را نمي بينند و به تعبيري دادن حق مردم به آنها و آشنا کردن مردم با حق و حقوقشان که چه حقي دارند و جايگاه آنها کجاست .
آثار کساني چون اردشير محصص ، مرتضي مميز و کامبيز درم بخش در مطبوعات معتبر جهان بسيار منتشر شده و مي شود .
با کاوشهايي که روان شناسان انجام داده اند نتيجه جالبي به دست آمده است . روانشناسان اعتراف مي کنند مردم به خواندن و مطالعه سطرها تنبل تر شده اند و خواهان رسانه هاي تصويري هستند . علت گرايش مردم در چند سال اخير به کاريکاتور نيز همين عامل بوده است . مردم در يک نگاه به کاريکاتور چيزهايي را مطالعه مي کنند که شايد در دهها صفحه نتوان آن پيام را به خواننده منتقل کرد . انواع کاريکاتور را مي توان اين گونه مطرح کرد .
1- کاريکاتور روزنامه اي 2- کاريکاتور سياسي
3- کاريکاتور بدون شرح 4- کاريکاتور دنباله دار
کاريکاتور روزنامه اي
براي کاريکاتور روزنامه اي که بخش هاي سياسي ، اقتصادي و اجتماعي و ... را در برمي گيرد . نامهاي مختلفي پيشنهاد و مورد استفاده قرار گرفته است از جمله ژورناليستي ، تيتر دار ، مطبوعاتي ، زير نويس دار و ... بيش از دو قرن است که کاريکاتوريستها مطبوعات را عرصه اي مناسب براي بيان افکار و عقايد خود و نمايش آثار شان يافته اند ، خاستگاه کاريکاتور ، روزنامه نبوده اما پيگاه طرحهاي طنز مطبوعات بوده است .
مهمترين و پايدار ترين نشريه طنز ايران توفيق بود که به سر دبيري حسن و حسين توفيق 50 سال بي وقفه منتشر شد . از مجلات ديگر مي توان به نسيم شمال ، کشکول ، بهلول و ملانصر الدين اشاره کرد . عمدتاً خصوصيات و ويژگي هاي کاريکاتورهاي روزنامه اي بدين شرح است :
1- در بعد سياسي ، اجتماعي ، اخلاقي ، ورزشي و ... بيان مي شوند .
2- خطوط مخصوصاً در کاريکاتورهاي امروزي ساده است .
3- انتقاد رک و صريح است .
4- اغراق ، بيشتر در مطبوعات ما ، جنبه کليشه اي دارد .
5- در بالا و پايين طرح نوشته وجود دارد .
6- کادرها کوچک و محدود هستند .
7- داراي طنز و درک پايين هستند . به عبارتي ساده تر و بهتر قابل هضم براي اقشار عادي جامعه است و با اشعار و امثال کوچه بازاري و طنز هاي ساده اجتماعي سر و کار دارد .
8- موضوع روز را بيان مي کنند يعني داراي تاريخ مصرف هستند .
کاريکاتور سياسي
اين نوع کاريکاتور به نام کاريکاتور يک صفحه اي يا کارتون در بين غربيها رواج دارد و در کشور ما نيز سابقه اي طولاني دارد وقتي که روتر، کاريکاتور محمد علي شاه را با بدني گاو مانند کشيد يک هجوم سياسي بزرگ را اعلام کرد . کاريکاتور سياسي از سياست يک دولت انتقاد مي کند و به صورت طنز بيان مي شود نه هجوم . کاريکاتور بدون شرح
کاريکاتور بدون شرح يا بينالمللي، همان کاريکاتور بي زير نويس است که مانند کاريکاتور مطبوعاتي در همه جوامع به عنوان يکي ديگر از تقسيم بندي هاي مورد قبول واقع شده است . دراين نوع کاريکاتور تصاوير خود گوياي کاريکاتور و حاصل پيام مورد نظر هستند .اين نوع کاريکاتور مطبوعاتي بيشتر براي نمايشگاه ها کشيده مي شوند و موضوعات آن بر خلاف کاريکاتور مطبوعاتي داراي تاريخ مصرف نيستند بلکه کهنه نشدني و دائم مي باشند . کاريکاتور بدون شرح را نيز کاريکاتور طنز دار نيز مي نامند . شخصيت ملانصرالدين يکي از شخصيت هاي فکاهي ايران ، عراق ، ترکيه و آذربايجان به شمار مي رود .
و...
فهرست مطالب :
كاريكاتور چه معنا دارد 1
هدف كاريكاتور 2
انواع کاريکاتور و مختصر توضيحي در مورد آنها 2
جايگاه کاريکاتور در مطبوعات ايران 7
زندگي نامه هنرمند « اردشير محصص » 8
مروري بر پيشينه و سير تحولي كاريكاتور چهره 11
چهره پردازان ايران و تاريخچه كاريكاتور 14
منابع و مآخذ 18
مبلغ قابل پرداخت 30,000 تومان